top of page

ZAŠČITA KOŽE PRED SONČNIMI ŽARKI


V toplih spomladanskih dneh z veseljem uživamo v sončnih žarkih, ki smo jih pogrešali celo zimo. Sonce nas s svojimi žarki ogreje, dobimo lepo, porjavelo polt, koža s pomočjo sonca sintetizira vitamin D, hkrati pa sončni žarki s svojo energijo zmanjšujejo depresije, izboljšujejo fizične zmogljivosti, spodbujajo delovanje imunskega sistema,…

Ob vsem dobrem kar nam sonce da, pa so na drugi strani škodljivi učinki UV žarkov, ki jih oddaja, to so rdečice, opekline, pigmentacije, zadebelitev vrhnjice, predčasno staranje kože in v zdajšnjih časih zelo razširjen rak povzročen zaradi UV sevanja.

Veliko slišimo o tem, da se je poleti potrebno zaščititi pred UV žarki. Vprašanje pa je, ali to naredimo na pravilen način.

Pomembno je vedeti, da sonce ni nevarno le poleti, temveč tudi pozimi (npr. na celodnevnem smučanju, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom, poleg tega pa bela barva snega odbija sončne žarke, kar pomeni, da smo dvakrat bolj izpostavljeni). Tu je še pomlad, ko končno dočakamo toploto in se z veseljem nastavljamo sončnim žarkom, pozabimo pa, da nam prav ti lahko povzročijo nepopravljive poškodbe.

Kaj pomenijo oznake UVA, UVB in UVC?

Sonce seva v celotnem UV spektru svetlobe, vendar se del te svetlobe zadrži v ozonski plasti.

UV žarki se delijo na:

UVC žarke: ti ne dosežejo Zemlje, saj jih zadrži ozonska plast, zato za našo kožo niso nevarni.

UVB žarke, ki jih prav tako deloma zadrži ozonska plast, kljub temu pa jih del doseže Zemljo. Prodrejo do vrhnjice kože, kjer povzročajo porjavelost, v primeru prekomerne izpostavljenosti tem žarkom tudi opeklino.

Ter UVA žarke. Ti imajo največjo valovno dolžino in najnižjo energijo, s čimer prodrejo najgloblje v kožo, kjer povzročajo hitrejše staranje kože (gube, hiperpigmentirana področja,..). Žarki se v koži kopičijo vse življenje in povzročajo tudi možne alergije ali druge reakcije na koži zaradi UV žarkov, prav tako ti žarki povzročajo kožnega raka.

Naša koža sicer ima zaščitni mehanizem, s katerim se brani pred poškodbami zaradi UV žarkov. To so npr. pigmentacije, zadebelitev kože, mehanizmi popravljanja DNK, proizvajanje koži lastnih snovi za zaščito itd. Žal pa to ni dovolj za lepo, zdravo in negovano kožo. Zelo primerno sredstvo za obrambo pred žarki so oblačila, skoznje ti ne morejo prehajati, zato smo varni. Poleti med 10 in 16 uro je priporočljiva tudi uporaba pokrival, če se v tem času ni mogoče zadrževati v senci.

UV žarki imajo negativen vpliv tudi na naše oči. Če te niso pravilno zaščitene, lahko pride do nepopravljivih poškodb. Sončna očala ščitijo naše oči pred poškodbami. Potrebno je izbrati očala, ki imajo UV zaščito, ne zgolj zatemnjena stekla, s katerimi se oči prilagodijo svetlobi. Če očala nimajo stekel z UV zaščito in jih nadanemo, da lažje gledamo, nam te v tistem trenutku olajšajo življenje, hkrati pa nam UV žarki, ki z lahkoto prehajajo skoznje uničujejo oči.

Nujna pa je tudi vsakodnevno uporaba krem z zaščitnim faktorjem. Nanašati jih moramo pravilno in dovolj pogosto - 2mg kreme/cm2 kože, nanos izdelka mora biti enakomeren. Ob znojenju, brisanju, v vodi ipd. izdelke nehote odstranjujemo, zato je potreben reden nanos.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page