top of page

NEGA KOŽE V ZIMSKEM ČASU


POZIMI VAŠA KOŽA POTREBUJE VEČ VLAGE

V zimskem času se smo pogosto izpostavljeni nizkim temperaturam ozračja in nizko vlažnostjo v notranjih prostorih. To sta dva dejavnika, ki naši koži pozimi povzročita kar nekaj nevšečnosti, ki jih zagotovo pozna vsak od nas. Nenehno menjavanje zunanjega hladnega in vlažnega ter notranjega suhega zraka povzroča, da postane naša koža suha. Poleg okoljskih sprememb lahko našo kožo izsušuje tudi pretirano čiščenje kože z neprimernimi čistilnimi sredstvi ter staranje, pri čemer naša koža izgublja naravne vlažilce, ki so normalno prisotni v koži.

Kdaj govorimo o suhi koži?

Verjetno poznate občutek, ko se vem takoj po tuširanju zdi, da vas na koži nekaj vleče, mogoče celo srbi. Tu gre za primer suhe kože, ko iz nje odstranimo maščobe in naravne vlažilne faktorje. Običajno se koža kmalu vrne v normalno stanje. Potem pa je tukaj še zima, ko zaradi nenehnih sprememb koža ne more nazaj v normalno stanje in imamo vedno občutek suhe kože. Po izgledu je takšna koža nekoliko pordela, luščeča in razpokana, na otip groba ter občutimo bolečino, srbenje, zbadanje. V koži pride do izgube naravnih vlažilnih faktorjev, ki nase vežejo vodo in jo zadržujejo, s čimer uravnavajo vlažnost naše kože.

Kaj storiti?

Koži moramo pozimi ponuditi posebno nego, predvsem preprečiti njeno izsuševanje. Izdelki za nego kože naj vsebujejo čim več vlažilnih snovi. Če vaša koža ni mastna oziroma čutite, da krema, ki ste jo nanesli na kožo ne zagotavlja dovolj vlage, se odločite za izdelke, ki poleg vlažilnih sestavin vsebujejo tudi višji delež maščobnih komponent, ki so ključne za tvorbo zaščitnega sloja na kožni povrhnjici, s pomočjo katerega se zmanjša izguba kožne vlage zaradi izhlapevanja. Tudi če je vaša koža mastna, v zimskem času potrebujete nego z več vlažilci, v ta namen lahko večkrat uporabite vlažilne maske.

Pri čiščenju suhe kože uporabljajte izdelke na oljni osnovi oziroma mila bogata z olji. Kožo je po čiščenju potrebno očistiti še s tonikom, ki je namenjen negi suhe kože, s katerim s kože odstranimo še zadnje ostanke nečistoč in koži spet vrnemo naraven pH.

Poleg nege same kože moramo poskrbeti tudi za zaščito pred zunanjimi vplivi. Ker je zaradi ogrevanja zrak v prostorih suh in koža ne more pridobivati vlago iz okolja, jo začne črpati iz globljih plasti kože, s čimer se še dodatno izsušuje. Priporočam, da v prostorih uporabljamo vlažilce zraka.

Najbolj izsuševanju podvržena dela telesa sta obraz in roke, katerima posvečamo tudi največ pozornosti. Vseeno pa ne smemo pozabiti tudi na ostale dele telesa ter jim z negovalnimi olji ali losijoni dati ustrezno vlago.

Pozimi nas sončni žarki ne grejejo tako močno kot poleti, zaradi česar pozabimo, da nam lahko prav tako škodujejo. Če ste dlje časa izpostavljeni soncu (na primer na smučiščih), je nujna uporaba primerne zaščite.

Le s primerno nego kože, s katero jo zaščitimo pred škodljivimi zunanjimi dejavniki in jo hkrati oskrbimo tudi z zadostno količino vlage, lahko preprečimo njeno izsuševanje.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page