top of page

Twenty-nail dystrophy – DISTROFIJA DVAJSETIH NOHTOV


Twenty-nail distrophy (TND), poznana tudi kot trachyonychia (hrapav noht). Gre za razširjeno trachyonichio, pri kateri so vključeni vsi nohti na rokah kot tudi na nogah.

Na nohtih so videti vzdolžne brazde, ki mu dajejo grob ali zlomljen videz. Površina nohta je hrapava ter brez sijaja, nohti so krhki in tanki. V blagih primerih se skoraj vedno opazi valovanje nohta. V hudih primerih lahko TND nohtom daje izgled brusnega papirja.

Povzročajo jo različne vnetne bolezni, ki prizadenejo keratinizacijo (proces, kjer se celice postopoma izoblikujejo) npr. luskavica, alopecija areata, lichen planus, atopični dermatitis, vitiligo. Najpogosteje se pojavlja pri otrocih, kjer je po navadi neznanega vzroka.

Najpogostejše povezana bolezen je alopecija areata, kjer gre za izpadanje las v okroglih ali ovalnih žariščih. Ta so lahko različno velika ter se včasih med seboj zlivajo. V primeru alopecije je TND večkrat videna pri moških kot pri ženskah. Nohti so prizadeti več let pred pojavom alopecije.

IBX in TND

Pri tretmaju z IBX sistemom se uporabljata 2 izdelka (IBX in IBX repair).

IBX REPAIR

Daje intenzivno nego pri poškodovani nohtni povrhnjici, pri tankih, šibkih in krhkih nohtih ter celostno izboljša povrhnjico.

IBX

Se uporablja kot utrjevalno sredstvo, spoji zgornje plasti nohta, omogoča rast nohtov ter celostno zaščiti povrhnjico pred permanentnim lakom.

IBX sistem ob redni uporabi popravi poškodovane nohte, da ti lažje rastejo, pomaga krepiti tanke nohte ter sčasoma polni brazde, ki se pojavljajo na nohtih.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page