top of page

HIPERKERATOZA IN RAGADE


Hiperkeratoza je sprememba večinoma nad površino kože in gre za zadebelitev rožene plasti vrhnjice (to je plast vrhnjega dela kože, ki nam daje največjo zaščito pred zunanjimi dejavniki, ter nas ščiti pred vdorom tujih snovi v kožo).

Na stopalih in dlaneh imamo v vrhnjici še eno plast kože (stratum lucidum), ki nam daje zaščito pred mehanskimi pritiski). Tudi ta plast se ob večjih mehanskih pritiskih zadebeli.

Navadno se ta pojavi zaradi dolgotrajnejših pritiskov na isto mesto, oziroma ponavljajočih se pritiskov, pride do zmanjšane cirkulacije in povečane debeline rožene plasti kože.

Do hiperkeratoze pride najpogosteje na peti, saj pri hoji prva pride v stik s podlago in se tako nanjo vrši največji pritisk.

Hiperkeratotična koža je suha ter neelastična, kar je predispozicija za nastanek ragad oziroma razpok. Ko hodimo, se koža na stopalih zaradi zmanjšanje elastičnosti ne more prilagoditi podlagi. Če je sila previsoka, elastičnost pa zmanjšana koža tako poči in nastane ragada.

Ragade lahko povzročajo bolečine ob hoji, ob ne negovanju že predhodno suhe in hiperkeratotične kože, ter kasneje ragad lahko to privede do hujših težav. Ragade postanejo globoke, kjer je lahko pridružena tudi krvavitev in tako olajšajo možnost okužbe.

Hiperkeratoza nam lahko nastaja ves čas, še posebej, če imamo takšno delo ali hobije. Potrebno pa je naša stopala negovati.

Če si to ''trdo kožo'' odstranjujemo zelo pogosto, povzročimo da se ta proizvaja še hitreje. Kar pa ne pomeni da si je ne smemo odstranjevati. POMEMBNO je, da jo odstranjujejo, hkrati pa uporabljamo negovalne izdelke za noge, ki povečajo elastičnost naše kože.

*Na prvi sliki je prisotna hiperkeratotična koža, z že globokimi ragadami. Na drugi pa stanje stopal po 1 letu.

Stranka je k meni začela zaradi bolečin pri hoji prihajati pred 1 letom. Vsake 2 - 3 mesece sva odstranjevali hiperkeratozo, doma pa si je vsak večer noge negovala z peno Callusan forte.

Callusan forte je aktivna kremna pena za noge, ki se z lahkoto vpije in ne pušča mastnega občutka. Vsebuje 15% ureo (sečnino), katera izjemno poveča vlažnost kože in pomaga pri odstranjevanju odvečne kože.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page