top of page

MITI O ODSTRANJEVANJU DLAK


1) ČE SI NE BI DLAK OBRILA, BI JIH BILO MANJ

Iz otroštva v puberteto, se dlake spreminjajo. Po navadi si dlake začnemo odstranjevati že pred puberteto, ko naši androgeni hormoni še niso aktivni. Takrat imamo t.i. velusne dlake, ki so tanke in svetle, ter v dolžino merijo do 2cm. V začetku pubertete začne naše telo izločati androgene hormone, kot odgovor na njih, pa se dlake iz velusnih spremenijo v terminalne dlake, ki so temnejše in bolj trdne. Terminalne dlake se nahajajo na obrazu, hrbtu, prsih, pazduhah in intimnih predelih.

Ker so pred puberteto dlake izgledale popolnoma drugače, se nam čez čas, ko že vstopimo v puberteto zdi, da so se dlake spremenile zaradi britja, kar pa kot vidimo ni res.

2) DLAKE SO PO BRITJU BOLJ TRDNE IN DEBELEJŠE KOT ČE JIH ODSTRANIŠ Z DEPILACIJO

Dlaka je sestavljena iz lasnega stebla, ki je vidni del dlake in se nahaja nad površino kože ter lasno korenino, ki se nahaja v koži. Dlaka je v predelu lasnega stebla bolj tanka, ob korenini pa debelejša

Pri britju se odreže samo del dlake, ki je nad površino kože, zaradi česar dlaka ko spet zraste izgleda bolj debela, temnejša in bolj trdna. V primeru, ko dlako odstranimo z depilacijo, je na površini kože že takoj ko zraste lasno steblo, ki je bolj tanko.

Torej dlake so takoj po britju res debelejše, kar pa ne pomeni, da bodo vedno ostale takšne. Dlake imajo določen cikel rasti, nato pa odpadejo in na njihovem mestu zrastejo nove.

3) KO SI DLAKE OBRIJEŠ, JIH ZRASTE VEČ KOT PO DEPILACIJI

Število lasnih mešičkov je v koži določeno že ob rojstvu. Kot sem že omenila dlake rastejo v več fazah. Anagena faza se prične s tvorbo nove dlake in je obdobje aktivne rasti dlake. Temu sledi katagena faza, ki je prehodna. V tej fazi se dlačni mešiček zmanjša, zmanjša se delitev celic. Nato pa sledi telogena faza, ki je obdobje, kjer dlake izpadajo. Ob koncu te faze, se dlačni mešiček vrne v anageno fazo in dlake začnejo ponovno rasti.

Vse dlake niso ob istem času v isti fazi. Ko dlake odstranimo z depilacijo in te ponovno izrastejo, na površini kože niso vse dlake. Če torej dlake odstranimo, ko so v anageni fazi, bodo potrebovale veliko več časa, da bodo spet zrasle, kot če odstranimo dlake, ki so v telogeni fazi, saj so tu že v nastanku nove dlake. Ko pa dlake odstranimo z britjem, pa so na površini videti vse dlake, saj jih nismo odstranili s korenino temveč smo samo odrezali steblo dlake.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page