top of page

UMETNI MATERIALI NE POŠKODUJEJO NOHTOV


Pogosto se za uporabo permanentnih lakov ali geliranja nohtov stranke ne odločajo, ker so mnenja, da bodo nohti po odstranitvi teh materialov uničeni. Pogosto prepričanje je, da med uporabo nohti ne dihajo in da nikoli več ne bodo prišli nazaj v normalno (zdravo) stanje, v kakršnem so bili pred nanosom omenjenih materialov.

Naj razbijem dva najpogostejša mita v zvezi s tem.

»Nohti dihajo«

Zagotovo ste že kdaj slišale prijateljico, ko je rekla, da mora prenehati z uporabo permanentnega laka ali podaljševanja nohtov, ker morajo spet malo zadihati. Kaj je želela s tem povedati? Naj si nohti odpočijejo od umetnih mas ali da nohti dejansko potrebujejo prost dostop kisika preko nohtne površine? Običajno pomeni slednje. Naj vam pojasnim, da nohti ne dihajo. Sestavljen so iz odmrlih celic keratina, enako kot lasje. Če bi bili naši nohti in lasje živi, bi nas bolelo ob striženju in piljenju, vendar nas ne. Ker gre pri nohtih za mrtve celice, te ne potrebujejo kisika in ga tudi ne morejo vsrkavati. Kisik pa res potrebuje nohtna posteljica, to je del nohta na katerem leži noht. Ampak tudi tega procesa umetni materiali na nohtu ne zavirajo, saj nohtna posteljica kisik, ki ga potrebuje pridobi iz krvnega obtoka, je namreč zelo dobro prekrvavljena. V nobenem primeru torej kisika niti noht, niti nohtna plošča ne dobita iz zraka. Zato odstranjevanje umetnih materialov, z namenom »dihanja« nohtov, da bi bili bolj zdravi in hitreje rasli, nikakor ni potrebno.

Drugi problem, na katero bi se želela osredotočiti je, »nohti se z uporabo umetnih mas zelo poškodujejo in tanjšajo«.

Sam nanos umetnih mas skoraj ne vpliva na noht. Težava lahko nastane pri odstranjevanju. Zato vam svetujem, da ste previdni pri tem, kdo odstranjuje umetni material z vaših nohtov in na kakšen način. Nikakor ne počnite tega sami, pač pa obiščite kozmetični salon, za katerega ste prepričani, da vam nohtne stilistke ne bodo uničile nohtov in najpomembneje - pustite jim, da opravi svoje delo.

Kaj želim s tem reči? Ko se odstrani umetni material iz nohtov so ti na otip bolj mehki, kot so bil prej. Razlog je v tem, da če želimo, da nam umetni materiali obstojijo na nohtih dlje časa, je potrebno nohte zelo dobro razmastiti. V primeru, da je na nohtih še kaj maščobe, bo nanešen material že po dnevu ali dveh odpadel oziroma se sploh ne bo oprijel nohtov. Prav tako po nanosu laka ali umetnih mas, maščoba in vlaga, ki ju proizvede naše telo prehaja v nohtno ploščo (noht) počasneje, a ne skrbite, vaši nohti bo v 12 urah ponovno takšni, kot so bil. Če so na vaših nohtih uporabljeni kvalitetni izdelki, prav tako pa je nohtna stilistka, ki vam jih nanaša ustrezno usposobljena, se vam ni potrebno bati, da bi se vaši nohti poškodovali.

*Fotografija: Nohti po 7 letih neprekinjene uporabe gela in permanentnega laka.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page